Afsnit 23

Hem'lig vinyl

Det DUR værterne spiller stort set kun vinylplader i deres udsendelser. DJ's værktøj er på daværende tidspunkt kun vinyl 12" maxisingler. Altså plader som typisk repræsenterer udgivelsen af et enkelt nummer, der er inkluderet i forskellige versioner og remixes. Der kunne også være tale om dobbelt-A-sider og EP'er, som typisk indeholder 2-5 forskellige titler. CD'en overhaler i de år vinyl LP'en, som det mest solgte musikmedie. Men for DJ's er CD'en stort set kun interessant, når der er tale om import albums, der kun kan fås på CD.

12" singler er også datidens mest almindelige medie til promovering af ny musik. Særlige promotion-plader bliver sendt til DJ's og radiostationer. Og nogen af disse plader ender tillige i handel i special pladeforretninger eller skrifter hænder imellem DJ's. Og hitter et nummer, der indtil videre kun er udsendt på promotion-plade, er der ikke andet at gøre end at punge ud for et eksemplar på det grå marked. På den måde har plader været handlet til store summer. Selv for musik, der blev almindeligt tilgængeligt måneder eller blot uger senere. DJ's kunne ikke bruge kopieret musik på hverken kassette-, spole-, eller DAT-bånd. Ville man have et nummer, måtte det skaffes på plade.

Promotion-plader var tit kun forsynet med sparsomme eller direkte forkerte oplysninger om musikken. Nogle gange som white labels uden nogen info overhovedet, eller med info skrevet med tusch. Og selv undergrundsplader udgivet til almindelig handel, kunne være det rene gætværk, hvis man ville finde frem til kunstnernavn og titel på de enkelte numre.

Som konsekvens af det materiale der arbejdes med, præsenterer Det DUR-værterne ikke altid de plader de spiller korrekt. Og på nær Bageren, er det for så vidt heller ikke noget de går specielt meget op i. Musikken taler for sig selv og er til tider produceret af anonyme folk med fantasifulde kunstnernavne. Hvilket også er årsag til, at kunstneren til tider forveksles med navnet på pladeselskabet eller sågar pladens katalognummer, som er trykt på etiketten.

Følgende er eksempler på skæve pladepræsentationer hørt i Det DUR.

 • Gino Latino med nummeret Welcome
 • Præsenteret under det første kunstnernavn Jovanotti
 • Neon med nummeret Waves på selskabet Rave 55
 • Præsenteret som Rave 55 med nummeret Neon Waves
 • The Hypnotist med nummeret Rainbows In The Sky og med katalognummeret Leptone 3
 • Præsenteret som Leptone 3 med nummeret The Hypnotist
 • Orbital med nummeret Midnight fra en plade med nummeret Choice på B-siden
 • Præsenteret som Orbital med nummeret Midnight Choice
 • Think Tank med nummeret A Knife And A Fork på selskabet Hakatak
 • Præsenteret som Hakatak med nummret Think Tank
 • Fatman feat. Stella Mae med nummeret Release Me på selskabet Cue Records
 • Præsenteret som Cue og der gættes på titlen Release Me From The Pain
 • Art Of Noise med nummeret Instruments Of Darkness i et remix af Liam Howlett fra The Prodigy
 • Præsenteret som nyt udspil fra The Prodigy under pseudonymet A.O.N.
 • C'hantal med nummeret The Realm i et remix ved navn Love In D Minor Mix
 • Præsenteret som The Realm feat. C'hantal med nummeret Love In D Minor

Det DUR værterne får stor hjælp af pladeforretningen Street Dance Records (link). De starter gerne Det DUR-dagen fredag med et besøg i Street Dance ved middagstid. Her får de lyttet til nye plader og sparret med ekspedienterne om, hvad der er hot. Og særlige godbidder, som butikken ikke sælger af, får værterne lov at låne til udsendelse.

Danmarks Radios diskotek er tillige flinke til at stille et budget til rådighed for værterne, så de kan supplere deres egne indkøb og promotion-plader, med musik, de skal bruge i Det DUR.

Omgangen med anonyme pladeudgivelser med musik af mystisk, larmende og elektronisk-legende karakter, medførte den gennemgående terminologi i Det DUR: Det' hem'ligt . I Det DUR er alting hem'ligt. Hem'lige plader, hem'lige beats, hem'lige lyde, hem'lige tekster, og hem'lige personer. En gængs betegnelse der kunne betyde alt og ingenting på samme tid. Når musik er spændende, men også underligt og overraskende, er det bare - hem'ligt.

White label 12"
The Hypnotist
Rainbows In The Sky
Art Of Noise
The Prodigy Remix
Neon
Waves
C'hantal
The Realm