Afsnit 14

Mandags hip-hop

Det DUR fungerer godt på den mere genreopdelte form. Drengene nyder at have en egen udsendelse der passer deres musikalske præferencer. Der har muligvis også været lidt konkurrence dem imellem, som hjalp til at de serverede et skarpt show med de bedste jingler, nyeste plader og mest interessante indhold.

Soulshock og hans hip-hop show er et samlingspunkt for de unge, der er blevet opmærksom på hip-hop via de danske grupper MC Einar og Rockers By Choice, der på det tidspunkt allerede har hittet. Soulshock udvider horisonten med den amerikanske hip-hop, med alt fra hardcore til swing beat, og en masse information, der åbenbarer hip-hop som en stor og mangfoldig undergrundskultur.

Tidligere havde Soulshock i Det DUR haft godt makkerskab med Bageren og Delgado. Nu er han alene på skansen, men holder i enkelte udsendelser par værtskab ved at invitere hip-hop brødre som Poul Zimmer, Jeppe Bisgaard, Carsten Willer og Dr. Jam ind og være medværter og gæster. Sidstnævnte kommer uforvarent til at sætte dagsordenen for Mandags hip-hop ugen efter sin deltagelse (udsendelse).

Dr. Jam er hip-hop-producer i regi af Solid Productions, som arrangerer koncerter i København med amerikanske hip-hop-navne. Og som arbejder med amerikanske producere og rappere. Som amerikansk orienteret, kan Dr. Jam ikke se fidusen i dansksproget hip-hop. Og selvom musikken sine steder er fin, er det langt fra det amerikanske musik. Og det nager måske i virkeligheden ligeså meget, at det danske musik bliver benævnt hip-hop . Dr. Jam udtaler i udsendelsen d. 9. oktober bla. "Fri mig for at høre på det", "Jeg synes altså, at dansk rap det er knap så fikst", "Jeg tager afstand fra det" og "Jeg kan ikke li' det".

Dr. Jam's udtalelser skaber så meget røre i andedammen, at Soulshock i den næste udsendelse må ligge æter til repræsentanter for den danske skole (udsendelse). Pyek, DJ Jan og Jesper Vildmand fra MC Einar er gæster i studiet og Chief-1 fra Rockers By Choice er igennem på telefonen. Og de tager til genmæle. Drengene driller bla. Dr. Jam ved at oversætte hans navn til Doktor Syltetøj kva den tvetydighed som det engelske ord jam har. Det tjener i den forbindelse til Soulshocks ros, at han ikke vælger side i den debat. I hvert fald ikke hvad angår radioen, hvor han lader alle få plads.

Alt i alt er Mandags hip-hop meget andet end blot nye plader. Pladerne spilles med mix og scratch, der køres hip-hop brevkasse og der afspilles demobånd.

Sætliste for den første Mandags hip-hop udsendelse.

  • Run-DMC Here We Go (Live At Hollis Park)
  • Schoolly D Gangsta Boogie
  • The DOC feat. NWA The Grand Finale
  • Wise Guys If My Pillow Could Talk
  • Wrecks-N-Effect New Jack Swing
  • Mary Jane Girls All Night Long
  • NWA Express Yourself
  • Kwame The Boy Genius
  • Big Daddy Kane Smooth Operator

The Grand Finale lukker meget passende også af i den sidste Mandags hip-hop udsendelse ved udgangen af 1989 (udsendelse).

Gennemgang af samtlige Mandags hip-hop udsendelser