Afsnit 6

Vi sender fra en campingvogn

Smeden og Bageren finder hurtigt på at køre en gimmick med lytterne om, at de sender fra et sted udenfor Radiohuset på Frederiksberg. Det virker, sammen med jinglerne og de forskellige faste programrubrikker, som om, at de vil understrege Det DUR som deres særegne segment i 7'eren. Så hvorfor ikke hygge om lytterne med historier om, at de sender fra et alternativt sted. Første gang denne gimmick bruges, er historien helt konkret, at de sender fra en campingvogn i Odense (udsendelse). Herefter flytter den rundt fra sted til sted i hele landet. Hver udsendelse et nyt sted. Silkeborgsøerne, Havnen i Løgstør, bag Holbæk Hovedbanegård, ved Herlev Ringvej, midt i Rold Skov osv.

Campingvognseventyret antager også syrede varianter som, at den skulle have været i Randers men punkterede, så der sendes fra landevejen i stedet. Der bliver også udvidet med situationsbeskrivelser som eksempelvis, at der roder for meget, der skal vaskes op, der skal købes kartofler til aftensmaden eller hentes mad fra grillen.

Efter en tid med campingvognsturneen raffineres konceptet. Danmarks Radio har et omfattende bibliotek af reallyde, der strækker sig tilbage til radioens begyndelse. Lydeffekter, reallyde og stemningskollager har været benyttet i radiospil, montager og udsendelser med faktuelt indhold. Og Danmarks Radio har i alle årene nidkært indsamlet, sorteret og registreret reallyde i høj kvalitet, til støtte for produktioner af enhver art. Alt fra specifikke lyde som geværskud og vækkeur til atmosfærelyde som hovedbanegård eller fodboldkamp.

Påsken falder i 1989 i marts måned og til udsendelserne den uge, finder drengene en optagelse af en høne, der skræpper op og basker i rundt i sin indhegning (udsendelse). Den sætter de på og fortæller historien om, at de har fået en maskot ved påskekyllingen Kalmar, der er løs i campingvognen. Den hygger de om, fodre og går tur med. Og de planlægger hvordan den skal slagtes og spises. Senere på foråret, hvor de varme forårsdage kommer, bruges en stemningskollage med behagelig fuglekvidder. Og på lignende måde, finder drengene forskellige situationer frem fra udsendelse til udsendelse.

Systemet med at bruge lydeffekter og arrangere en situation som programmet foregår i, følger Det DUR helt frem til programmet lukker. Ikke altid i forbindelse med en campingvogn eller en bil. Men for eksempel i en lufthavn, en daginstitution, på et hospital eller blot i regnvejr. I godt samarbejde med programmets tekniker, bliver systemet til tider udvidet med effekter på værternes stemmer. Det er typisk rumklang, men kan også være telefon-filter, mussestemmer eller forvrængning

Værternes små improviserede situations-skuespil er mere overbevisende end de måske lyder til på papir. Og det skete, at lyttere drog af sted for at opsøge den campingvogn, som der angiveligt blev sendt fra. Det DUR modtog sådanne beretninger på brev, hvor der blev afkrævet en forklaring.

Campingvogn i Rold skov