Afsnit 5

Så starter vi

Indholdet i Det DUR er fra starten ret ambitiøst. Der er gerne 2 indslag, eller temaer, i hver udsendelse med enten en gæst i studiet eller en person igennem på telefonen. Eksempelvis kan det første tema være "fritidsarbejde" og det andet være "lystfiskeri". Det bliver typisk til en snak på 5-10 minutter. Nogle gange med et stykke musik fra grammofonen undervejs. Indslag kan være ansporet af en avisartikel eller en officiel undersøgelse af vaner eller forhold blandt unge. I de tilfælde bliver indslaget perspektiveret i forhold til dette.

Det er som regel Smeden, der står for indslag og fører ordet i samtalen med gæsten i studiet eller på telefonen. Bageren bidrager dog med kommentarer og spørgsmål. Det DUR's indslag går under navnet "Dine egne nyheder". En understregning af, at Det DUR er lytternes program. Og værterne opfordrer lytterne til at kontakte dem med det de har på hjertet. De henvendelser værterne finder interessante fører til indslag, hvor personen bag henvendelsen bliver inviteret til at fortælle om det. De opfordrer også til at skrive ind, hvis man har spørgsmål eller kommentarer til programmet og den musik de spiller.

I premiereugen har de også fundet plads til et radiospil med en episode i hver udsendelse. Stykket hedder Limpinden og handler om narkomisbrug, og fælden for at havne i afhængighed.

Smeden er dirigenten på indslag, mens Bageren styre musikken, hvor udvalg er en fortsættelse af Soul Ekspressen. Nye plader med velklingende pop samt undergrundsmusik der rykker. Det er house, techno, hip-hop, heavy og dertil hans gamle favoritter, oldies, soul og jazzfunk. Musikken præsenteres i rubrikker som "Dagens remix", "Dagens 12 tommer (maxisingle)", "Dagens oldie" samt "Ugens særplay", som er et nummer, der bliver spillet i hver udsendelse ugen igennem. Et nummer som Bageren vurderer "går hen og blev et stinkende hit".

I en af ugens 4 udsendelser har de tillige rubrikken "Fix et mix", hvor lyttere kan få spillet deres hjemmelavede megamix eller remix. Rubrikken er dog overvejende et samarbejde med velkendte folk fra DJ-miljøet som Cutfather, Finn Snor og Soulshock. Hvoraf sidstnævnte senere indtræder i Det DUR som permanent medvært.

Som om indslag, radiospil og faste musikalske rubrikker ikke er nok, så ligger Det DUR ud med endnu en fast rubrik i form af genudsendelser af den fra 1950'erne velkendte serie Husmoderens 2 minutter . Et herligt, og i konteksten humoristisk, kolorit på Det DUR. Og humor i form af spas, ironiske bemærkninger, små historier og rollespil bliver en væsentlig del af Det DUR i hele programmets levetid. Altid skabt i nuet. Altid underspillet. Altid subtilt.

Programrubrikker er der nok af. Noget der illustrerer, at man i planlægningen af Det DUR har haft massere af ideer og stor lyst til at skabe programmet.

Komplet gennemgang af premiereudsendelsen d. 2. januar 1989.

 • Kool & The Gang Celebration (SAW Remix)
 • 49ers Die Walkure
 • The Todd Terry Project Weekend (Retouched By The Hand Of Todd)
 • Jungle Brothers Sound Of Safari (Soulshock Remix)
 • Else Marie på telefonen med hendes nytårstale
 • Hanne Boel Talk It Out
 • Husmoderens 2 minutter Rengøring af vandhaner, vask og bad
 • Dagens oldie: The Carpenters Mr. Postman
 • Ugens særplay: Neneh Cherry Buffalo Stance
 • Indslag: Ung i Danmark
 • Black By Popular Demand Can't Get Enough
 • Radiospil: Limpinden
 • Dagens 12": B.S.Q. Come On Daddy (Jazzy M Mix)

Husmoderens 2 minutter