Introduktion

Det DUR var et radioprogram, der blev sendt på Danmarks Radio P3 fra '89 til '91. I '89 flere aftener ugentligt. I '90 og '91 2 timer fredag aften.

Kenneth Bager havde i slut 80'erne med succes introduceret københavnerne for house-musik og DJ-kultur og havde sneget sig ind på P3, hvor han spillede denne nye "dansemusik til den danske ungdom", som han selv formulerede det. Det udviklede sig til Dansk UngdomsRadio, forkortet Det DUR. Programmet fik følgeskab af Carsten 'Soulshock' og Karsten 'Delgado', som havde henholdsvis hip-hop og soul som deres primære felter. Med en uskolet personlig stil fik denne trio præsenteret ny spændende musik af den type man kunne boogie til på et dansegulv. Og det i en årgang, hvor musikken udviklede og udbredte sig meget og hvor mange klassikere blev skåret.

I '90 ændrede programmet navn til Dansk Undergrundsradio. Bageren takkede af og senere på året kom Thomas 'Ezi Cut' på holdet. Han udmærkede sig ved at have en evne til at spænde bredt på tværs af de forskellige undergrundsgenre. Programmet havde desuden Poul Zimmer med på vognen i en håndfuld udsendelser.

Programmet er særdeles mindeværdigt, da det havde en helt speciel stil. Udover at mixe pladerne, havde værterne en humor og et samspil, der gjorde, at Det DUR var andet en blot præsentation af ny musik. Programmet havde tillige, når ideer og ressourcer tillod det, en gimmick med at lave en lydcollage, der placerede værterne et uvant sted udenfor radiostudiet. For eksempel på bagsædet af en minibus (Husvognen), der havde en skør tidligere racerkører som chauffør.

Programmet sendte i en tid, hvor man ikke skulle ret langt ud i provinsen før end Det DUR var det eneste vindue ind i en verden af musik der rykkede. Så hvis man som teenager uforvarent havde fået smag for hem'lige beats, blev Det DUR hurtigt ugens musikalske højdepunkt.

Uden nogen større logik eller god forklaring blev programmet lukket med udgangen af 1991. Lukningen kom som et chok for os der dedikeret hørte programmet, der på det tidspunkt sandsynligvis havde højere lyttertal end nogensiden før...

Radiohuset